TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Settela Eik Born

In Born aan Campus 1 staat een zomereik, genaamd Settela eik, waar Settela Steinbach onder een woonwagen zeer waarschijnlijk onder deze eik is geboren. Zij is, met haar hele familie in WO 2 weggevoerd en vermoord, alleen haar vader heeft de oorlog overleefd.
Settela is te zien bij een filmopname bij het vertrek van een goederentrein uit Westerbork naar het oosten.

Een deel van het filmfragment: Settela Steinbach, het meisje uit Westerbork in de trein:

https://www.youtube.com/watch?v=0QxuqKkKZb0


Op het monument Settela eik is vermeld

Settela_eik
Deze monumentale zomereik is overgebleven van een rij bomen die vroeger langs de veldweg van Buchten naar Born stond. Dit gebied heette ‘t Hetje en was voor WOII een standplaats voor woonwagens van rondreizende Sinti. Ook de familie Steinbach stond geregeld met haar kinderen in de omgeving van deze bomen. Op 23 december 1934 werd hier Settela Steinbach geboren.

Op 19 mei 1944 werd zij met honderden anderen door de Nazi’s, na een kort verblijf in Westerbork, naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Settela was het meisje met het witte hoofddoekje dat kijkend vanuit de vertrekkende goederentrein is gefilmd. de bekende foto uit deze film werd het symbool van de Holocaust. Settela Steinbach werd samen met haar moeder en de andere negen gezinsleden op 31 juli 1944 in de gaskamer van Birkenau vermoord.
Alleen de vader overleefde door onderduiking, maar stierf ‘van verdriet’ op 44 jarige leeftijd op het woonwagenkamp in Maastricht, begin 1945, toen hem duidelijk was geworden dat niemand van het gezin zou terugkeren.

Om de herinnering aan deze gruwelijke periode levend te houden, kreeg deze laatste, nu monumentale boom, de naam "Settela-Eik".

"Zolang je naam genoemd wordt, leef je voort"

Op de foto met haar gezicht staat vermeld

‘Settela-eik’
Anna Maria
(Settela)
Steinbach

* Buchten
23-12-1934
+ Auschwitz
31-07-1944

Zij is zeer waarschijnlijk
Bij deze eik onder de
woonwagen geboren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: André Hendriks
  • Foto's: André Hendriks

Gerelateerde boeken