TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chapelle des Martyrs

Op 8 september beschoten verzetsstrijders twee Duitse tanks in het dorp. Eén werd in brand gestoken, de andere ontkwam gehavend. Twee soldaten vonden de dood. De volgende dag organiseerden de Duitsers inderhaast een collectieve bestraffing. Ze overgoten huizen met fosfor en brandden ze plat. Dertig gijzelaars werden afgevoerd naar het binnenplein van het kasteel Baclin. De tien jongsten werden overgebracht naar een schuur, in de benen gemitrailleerd en levend verbrand. Hun verkoolde lijken werden samen begraven omdat ze onherkenbaar waren en te zeer verstrengeld. André Dartevelle en Francis Dujardin maakten in 1992 een documentaire over het onvermogen tot verwerking van deze gebeurtenissen: Marcourt ou la mémoire secrète.

Deze herdenkingskapel werd op de locatie van de afgebrande schuur geplaats.

Boven het toegangshek van de kapel staat de volgende tekst:
Aux victimes de la paroisse 1940-1945

In de kleine kapel is er een altaar met hierachter een gedenksteen met de volgende tekst met negen namen van hier omgekomen burgers:
Ici
le 9 septembre 1944
les nazis en retraite
ont fusille et brule
Joseph Brackman
Jules Danoiseau
Joseph Dubuisson
Jules Gillet
Adelin Selecque
Cyrille Selecque
Adolphe Scius
Jules Soreil
Alexandre Peree

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: R. Bronkhorst
  • Foto's: Marie-Christine Vinck (1, 4, 5), R. Bronkhorst (2023) (2, 3)
  • Bel-Memorial