TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Werkkamp Treblinka I

Werkkamp Treblinka I bevond zich op twee kilometer afstand van vernietigingskamp Treblinka (Treblinka II). Het kamp werd op 1 september 1941 geopend als werkkamp voor dwangarbeiders. De gevangenen waren arrestanten van het ongeveer 35 kilometer zuidelijker gelegen Gestapo-kantoor in Sokołów. Onder hen waren Polen uit omliggende dorpen. Daarnaast zaten hier ook Duitsers, Tsjechen en Franse Joden gevangen. Ook Joden uit het getto van Warschau werden hierheen gedeporteerd om ingezet te worden als dwangarbeiders. Gedurende het bestaan hebben ongeveer 20.000 personen hier gevangen gezeten, van wie de helft stierf als gevolg van uitputting, honger en ziekte.

Het grootste deel van de mannelijke gevangenen werd aan het werk gezet in de steengroeve. Deze voorzag in bouwmaterialen voor het Duitse leger. Er werd hier gewerkt in diensten van twaalf tot veertien uur. Er was geen werkkleding beschikbaar en wanneer gevangenen geen schoeisel meer hadden, moesten ze blootvoets hun werk verrichten. Behalve in de groeve werden gevangenen ook tewerkgesteld in het bos om hout te hakken dat in het vernietigingskamp gebruikt werd als brandstof voor in de kuilen waarin lichamen van vergaste Joden werden verbrand. De vrouwelijke gevangenen in Treblinka I waren in barakken tewerkgesteld waar ze legeruniformen, die in grote hoeveelheden in vrachttreinen werden aangevoerd, wasten en repareerden.

Het kamp stond onder bevel van Sturmbannführer Theodor van Eupen. Hij had de leiding over verschillende SS’ers en Oost-Europese vrijwilligers (Hilfswilliger of Hiwi’s). Treblinka I bleef officieel tot 23 juli 1944 in gebruik, daarna werd het verlaten vanwege de komst van het Rode Leger.

Op het voormalige kampterrein zijn tegenwoordig nog slechts fundamenten te vinden van verschillende gebouwen. Er staan borden waarop aangegeven staat welke gebouwen hier ooit hebben gestaan. Verder zijn hier een groot monument en enkele kleinere gedenktekens opgericht. Op een informatiebord is de plattegrond van het oorspronkelijke kamp te zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

52.631526, 22.05205

De 100 dodelijkste Holocaustdagen

jan2019

De 100 dodelijkste Holocaustdagen

Genocide: In het najaar van 1942 werden binnen honderd dagen anderhalf miljoen Joden gedood. Dat gebeurde vooral in Treblinka, een kamp in het bezette Polen.

Lees meer