TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Australische Silhouet Zonnebeke

Vanaf de laatste weken van september 1917, tijdens de Slag bij Passendale, Derde Slag bij Ieper (Passchendaele-campagne), speelden de Australische troepen - als onderdeel van het Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorps (ANZAC) - een grote rol. Ze waren bijna voortdurend betrokken bij een reeks zware gevechten in het centrum van de toenmalige conflictzone.

Naar aanleiding van de 105de verjaardag in 2022 werd op deze centrale plaats aan de rand van het Doelbos (Polygon Wood) en met zicht op de hoogte van Broodseinde, een 2,60 meter hoge silhouet van cortenstaal geplaatst. De figuur symboliseert een Australische ‘digger’ (de bijnaam van de Australiërs) met de karakteristieke ‘slouch hat’, op weg naar Passendale. Het dient als herinnering aan de belangrijke Australische inzet in de herfst van 1917.

Er is een directe link naar het monument ‘The Long Road to Passchendaele’ op de Frezenberg. Het monument toont de silhouetten van 11 geallieerde nationaliteiten die deelnamen aan de gevechten in de regio. Een van deze locaties voor de Australiërs was het Polygoonbos. Deze soldaten marcheren in de richting van Passendale om op strategische locaties te vechten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge