TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Tsjechoslowaakse Legionairs

Deze herdenkingsplaquettes herdenkt de Tsjechoslowaakse legionairs die tijdens de Eerste Wereld oorlog vochten voor Tsjechoslowaakse onafhankelijkheid. Tsjechoslowakije was toen onderdeel van het Oostenrijks- Hongaars Keizerrijk.

De eerste plaquette (foto 2) herdenkt de legionairs die sneuvelden in de volgende veldslagen:
* De Slag om Zborov
Voormalige Tsjechoslowaakse krijgsgevangenen vochten tegen het Oostenrijks-Hongaars Leger en wisten op 2 juli 1917 door de linies te breken, waarbij ze vele duizenden soldaten gevangen namen, welke ook uit Tsjechoslowakije kwamen en zich daarna bij hun aansloten
* Dobrudz
Dit is een gebied op de grens tussen Roemenië en Bulgarije waarbij vele Tsjechoslowaakse soldaten overliepen naar de Serviërs.
* Bachmač
Hier vochten de legionairs tegen de Duitsers.
* Siberië
Van de lente 1918 tot en met de herfst van 1920 vochten de legionairs tegen de Bolsjewistische troepen en gedurende lange tijd beheersten zij de Trans-Siberische spoorlijn.
* Doss Alto
In de buurt van het Garda meer gelegen hielden de Legionairs stand tegen de Oostenrijks-Hongaarse troepen op 21 september 1917.

Op de plaat staat:
" Hier zijn vingers opgeslagen van de slagvelden bij Zborov, in Dobrudz, bij Bachmač, in Siberië en op Doss' Alt "

Op de tweede plaat (foto 3) worden de legionairs herdacht die samen met de Fransen in verdun vochten.

Op de plaat staat de volgende tekst
"Onder deze plaquette wordt een vinger van het slagveld van Verdun bewaard, opgedragen aan de boodschap van de gemeente Praag aan de gemeente Verdun op 25 april 1921. Ter nagedachtenis aan de gezamenlijke strijd en overwinning voor de vrijheid van het vaderland"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

50.08708993, 14.4207934