TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Locatie Moord Jo Mussert

De locatie waar luitenant kolonel Jo Mussert werd beschoten op 14 mei 1940 bij zijn arrestatie. Als gevolg hiervan overleed hij diezelfde dag in een ziekenhuis in Gorinchem.

Jo was de broer van Anton Mussert, ons alle wel bekend als leider van de NSB. Zelf was Jo geen lid van de NSB en hij is niet te betrappen geweest op enige daad van sabotage, of andere activiteiten tegen Nederlandse belangen. In tegendeel, hij stond bekend als goed officier, hoewel opvliegerig en niet altijd makkelijk in de omgang.

De meidagen rond de Duitse invasie waren verwarrend, vol geruchten. Bij de strijd om Nederland, en Dordrecht in het bijzonder liepen de spanning hoog op. Op 13 mei trok het Nederlandse leger terug over de Merwe en werd Dordrecht ontruimd. De dag erna, 14 mei wilde twee Nederlandse officieren, Kapitein Blom en Luitenant Kruithof, Mussert arresteren in het GEB gebouw in Sliedrecht, vanwege de verdenking van verraad.
Daar was Mussert het niet mee eens, maar hij pleegde geen lijfelijk verzet. Toch vond Kruithof het nodig zijn pistool te gebruiken, met fatale verwondingen tot gevolg.

Natuurlijk kwam er na de Nederlandse capitulatie een rechtszaak, waarbij Blom en Kruifhof in 1942 werden veroordeeld tot gevangenisstraf van respectievelijk 10 en 20 jaar. Na de bevrijding kwamen ze vrij. Kruithof had later geen spijt, zei hij in een interview in het Algemeen Dagblad.

Foto's; het voormalige gebouw van de GEB aan de Kerkstraat 10, in het centrum van Sliedrecht. Tegenwoordig zit er een kantoor van Van Houwelingen.
Boven de ingang is de oude gevelsteen nog leesbaar. Gem.Elektrisch bedrijf Sliedrecht Anno 1910


Meer over de gebeurtenis:
* Op Wikipedia;
* De podcast;
* Interview en artikel Kruithof.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maurice Laarman
  • Foto's: Maurice Laarman