TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Infanterieregiment Hoch- und Deutschmeister Nr.4

Aan de voorgevel van het huidige politiebureau zijn 2 herdenkingsstenen aangebracht.

De rechter herdenkingssteen herdenkt de oprichting in 1696 van het Pfalz-Neuburg-Teutschmeister regiment met als standplaats Donauwörth. Soldaten kwamen uit de regio Franken. Vanaf 3 juni 1696 werd het in het keizerlijke leger opgenomen.

Het regiment vocht in verschillende veldslagen in de 17de en de 18 de eeuw en na de 7-Jarige oorlog werd het regiment overgeplaatst naar Wenen en omgeving en in 1769 werd het regiment genoemd: Nr 4 Hoch- und Deutschmeister regiment. Vanaf deze tijd kwamen de soldaten alleen maar uit Nederrijn-Westfalen, Nedersaksen en Franken.

Bij het uitbreken van de eerste Wereldoorlog was het onderdeel van de 25ste divisie van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerlijke leger (Kuk) en bestond voor 95% uit Duitsers. Het vocht initieel aan het oostfront tegen de Russen, en ook 1 bataljon tegen de Roemenen, later werden ze ingezet op het Italiaanse front.

Vanaf 1915 verloren alle regiment hun traditionele benamingen en was het bekend onder zijn nummer.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het Regiment opnieuw benoemd en na de Duitse inlijving van Oostenrijk in 1938 kreeg de 44ste Infanteriedivisie de naam Hoch-und Deutschmeister na de slag om Stalingrad.
Deze divisie vocht in Polen, Frankrijk, Rusland, Italië en Hongarije.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de traditie wederom overgenomen door het Oostenrijkse leger en sinds 2007 heeft het Jägerbataillon Wien 1 de naam Hoch-und Deutschmeister.

De steen aan de linkerkant herdenkt de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

48.71741589, 10.78119092