TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Reichsschule Valkenburg en 91st Evacuation Hospital

Op 1 september 1942 richtte de SS een opleidingsschool op in het Jezuïetenklooster in Valkenburg waar Nederlandse jongens opgeleid werden om leidinggevende posities binnen het Duitse Rijk te gaan bekleden.

Om toegelaten te worden moest men door een selectie proces gaan waarbij niet alleen fysieke eisen gesteld werden en de school prestaties, maar ook werd er gekeken naar de Arische raskenmerken. De duur zou in totaal 8 jaar zijn.

De school werd gesloten in de zomer van 1944 als gevolg van de naderende Amerikaanse troepen en verplaatst naar Bensberg in Duitsland.

Nadat de Amrikaanse troepen de Duitsers verdreven hadden in Zuid Limburg werd hier vanaf 28 september het 91ste Evacuation Hospital gevestigd die in totaal een 12.000 gewonden verpleegd hebben hier tot in het voorjaar van 1945.

Nadat de Amerikanen vertrokken waren werd er hier vanaf juni 1945 een interneringskamp gevestigd voor "foute" Nederlanders die in de mijnen moesten werken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

Gerelateerde boeken