TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graf Alexander Mörk von Mörkenstein

Een wel erg bijzondere locatie mag deze laatste rustplaats heten van de Oostenrijkse Officier, kunstschilder en Speleoloog. De locatie bevind zich nl op ca 1700 meter hoogte in de grotten die bekendstaan als de Eisriesenwelt, (Ijsreuzenwereld), een natuurlijk grottenstelsel in het Tennengebergte ca 40 km ten zuiden van de stad Salzburg.

Alexander Mörk was na de ontdekking van dit grottenstelsel de bekendste speleoloog die samen met een groep van mede speleologen dit grottenstelsel verder bloot legde tijdens diverse expedities in 1912 en 1913. Zo zijn diverse ruimtes naar hem vernoemd.

Bij aanvang van de 1e wereldoorlog werd Alexander Mörk na de algemene mobilisatie toegevoegd aan het k.u.k. Infanterieregiment „Erzherzog Rainer" Nr. 59 waar hij als officier diende. Op 22 oktober1914 raakte hij tijdens een offensief in Galicië aan de oevers van de San rivier zwaargewond. Een dag later overleed hij in een verbandplaats achter de linie aan zijn verwondingen.

Zijn testamentaire wens werd in vervulling gebracht en zo werd de urn met zijn stoffelijke resten in het grottenstelsel te ruste gelegd in een niche in 1 van de door hem ontdekte ruimtes.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

47.510987, 13.193099