TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Osvald Groep

De Osvald Groep was een Noorse organisatie die van 1941 tot de zomer van 1944 de meest actieve verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen was. Met ruim 200 leden pleegde zij ten minste 110 sabotagedaden tegen de nazi-bezettingsmacht en de collaborerende regering van het land. Vidkun Quisling. De organisatie is misschien het best bekend vanwege het uitvoeren van de eerste verzetsdaad tegen de Duitse bezetting van Noorwegen, toen ze op 2 februari 1942 een bom tot ontploffing bracht op het station Oslo Oost uit protest tegen de inauguratie van Quisling als minister-president.

De groep telde ongeveer 200 leden.

Gebeeldhouwd door Bjorn Melbye en onthuld op 1 mei 2015 voor het centraal station van Oslo. het monument toont een zilveren hamer die een zilveren swastika kapot slaat. De hamer en de swastika rusten bovenop een groot rotsblok met de inscriptie "Het was de moeite waard om te vechten voor vrijheid voor alle naties, voor alle rassen, voor alle klassen, voor alle mensen" Asbjorn Sunde. (leider Osvald Groep)

Er zijn twee plaquettes op het gesteente, één voor leden van de Osvald Group die hun leven gaven in de oorlog van 1940 tot 1945 en de andere voor leden van de Staatsspoorwegen die ook hun leven gaven. Op beide plaquettes staan twee namen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anthony Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

59.91077, 10.75045