TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gunnar Sonsteby

Monument Gunnar Sonsteby

Oorspronkelijk in Solli Plass naast het standbeeld van Winston Churchill, onthuld in 2007 door koning Harald V. Op de Dag van de Grondwet, 17 mei 2013, werd het beeld tijdens een groot openluchtfeest blijkbaar vernield, waarbij het voorwiel werd afgebroken en het beeld werd gestolen. Het wiel werd teruggevonden en twee weken later werd het beeld gebroken aangetroffen en liggend in Solli Plass. Een beschaamde moeder gaf later toe dat haar vierjarige zoontje op het beeld was geklommen en het omver had gegooid.
Het beeld werd gerepareerd door de kunstenaar (Per Ung) en verplaatst naar de huidige locatie, Karl Johans Gate, scène van de foto die het beeld inspireerde.

Standbeeld herdenkt de dienst van Gunnar Sonsteby in de Noorse verzetsbeweging en de Norwegian Independent Company 1 (Kompani Linge) in de periode 1940-1945. Sonsteby werd de hoogst onderscheiden burger van Noorwegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

59.91481, 10.73507