TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsmonument Militair Hospitaal Beveren-aan-de-IJzer

Op de hoek van de IJzerstraat en de Lindestraat te Beveren-aan-de-IJzer staat dit herdenkingsmonument voor het voormalig militair hospitaal.

Tekst op het infobord :
"Omdat het Belgische front uitbreidt naar het zuiden, verhuist op 12 maart 1917 de chirurgische afdeling van het Belgisch militair hospitaal op het domein Cabour in Adinkerke naar een gloednieuw complex aan de Kruisstraat in Beveren aan de IJzer. De korte afstand van het front (9 km) maakt een snelle opvang van gewonden mogelijk. De maximale evacuatieduur bedraagt 3 uur.
Het ziekenhuis telt 500 bedden. Er verblijven gemiddeld 350 patiënten en 150 personeelsleden. Tijdens de Slag om Merkem (16 - 18 april 1918) beleeft het hospitaal zijn meest hectische periode met ruim 500 chirurgische ingrepen. Ook tijdens het Eindoffensief (28 september - 11 november 1918) draait het hospitaal op volle toeren.
In totaal worden er 7.956 patiënten verzorgd. Er sterven 623 militairen en 26 burgers. De militaire slachtoffers worden oorspronkelijk begraven op een aparte strook op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. Het hospitaal is in 1921 ontmanteld."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge