TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shepton Mallet Prison

Shepton Mallet was in 1930 als gevangenis gesloten, maar bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de gevangenis bezet door het Britse leger en vanaf 15 oktober 1939 begonnen er gevangenen te arriveren. De gevangenis was al snel vol. De tuin op het oefenterrein werd geasfalteerd om een oefenplein te creëren.
De "Mallet" kreeg een reputatie als een harde disciplinaire 'kas' (Glasshouse was militair jargon voor een gevangenis, naar het grote glazen lantaarndak van de militaire gevangenis van Aldershot)
Medio 1942 werd de gevangenis overgedragen aan de Amerikaanse strijdkrachten tot september 1945, waarna deze terugkeerde naar Britse handen en tot 1966 als militaire gevangenis werd gebruikt.
--------------------------------------------- --------------------------------------------- -------------------------
In 1942 werd de Shepton Mallet Military Prison overgedragen aan de Amerikaanse strijdkrachten en tot september 1945 werden daar ruim 700 Amerikaanse militairen vastgehouden. Gedurende de drie jaar onder Amerikaanse controle werden 16 gevangenen geëxecuteerd door ophanging en nog eens 2 door een vuurpeloton. De hangende executies vonden plaats in een speciaal ontworpen gebouw van rode baksteen, bevestigd aan de D-vleugel. De executies werden meestal uitgevoerd door een lid van de familie Pierrepoint.
Van de achttien geëxecuteerde mannen werden er acht veroordeeld voor moord, zes voor verkrachting en vier voor beide misdaden. Drie van de executies waren dubbele ophangingen.
Aanvankelijk werden hun lichamen begraven op Plot X op Brookwood Cemetery. In 1949 werden alle 18 lichamen opgegraven en 17 werden herbegraven in Plot E op de Amerikaanse begraafplaats Oise-Aisne. Perceel E staat gescheiden van de hoofdbegraafplaats en is een ereveld voor de "onterende doden".
Het lichaam van David Cobb werd gerepatrieerd naar de VS.
--------------------------------------------- --------------------------------------------- ---------------
Twee van de executies die tijdens de periode van de Amerikaanse bezetting werden uitgevoerd, vonden plaats door een vuurpeloton tegen deze muur in de gevangenis.
Soldaat Alex F. Miranda (30 mei 1944) en soldaat Benjamin Pygate (28 november 1944) werden beiden geëxecuteerd door vuurpelotons nadat ze waren veroordeeld voor moord op medesoldaten.
--------------------------------------------- --------------------------------------------- ---------------
Soldaat Verney Asser (30 jaar) was de enige Australische militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geëxecuteerd. Hij werd door een civiele rechtbank schuldig bevonden aan de moord op landgenoot Pte J.H. Durkin in het Sutton Veny-kamp nabij Salisbury op 27 november 1917.
Asser werd op 5 maart 1918 opgehangen in de Shepton Mallet Prison en zijn lichaam werd begraven in een ongemarkeerd graf binnen de gevangenismuren. Een archeologische opgraving vond plaats nadat de gevangenis was gesloten en identificeerde de ongemarkeerde graven van zeven gevangenen die tussen 1889 en 1926 waren geëxecuteerd.
--------------------------------------------- --------------------------------------------- -------------
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden veel van de belangrijke historische documenten van het land verplaatst van het Public Record Office in Londen naar de 'C'-vleugel van de Shepton Mallet-gevangenis. Er werd ongeveer 300 ton aan documenten verplaatst, waaronder het Domesday Book, de HMS Victory Log-boeken en berichten uit de Slag bij Waterloo. Een deel van de items werd op 5 juli 1942 naar elders verplaatst uit angst voor concentratie van belangrijke items terwijl de Duitsers het nabijgelegen Bath en Bristol bombardeerden. Een archivaris en zijn gezin woonden samen met de documenten in het cellenblok. Toen de gevangenis als bezoekersattractie werd geopend, was een van de eerste bezoekers de zoon van de archivaris die aan de gidsen zijn leven daar tijdens de oorlogsjaren beschreef.
--------------------------------------------- --------------------------------------------- ------------

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

51.19049, -2.54409