TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord Longyearbyen

Spitsbergen bleef aanvankelijk ongestoord door de Tweede Wereldoorlog. In augustus 1941 werden 1955 Russen en 765 Noren echter geëvacueerd uit Spitsbergen. Longyearbyen was leeg en de mijnbouw werd opgeschort. Toen de Duitsers arriveerden, bouwden ze weerstations. Betrouwbare weersvoorspellingen waren doorslaggevend voor de planning van militaire operaties in Europa. Het Haudegen-station op het eiland Nordaustland is het enige meteorologische station waar nog gebouwen staan.
Operatie Fritham. In het voorjaar van 1942 leidde Einar Sverdrup, directeur van Store Norske Spitsbergen Kulkumpani, een operatie om mijnen en faciliteiten veilig te stellen. De Duitsers brachten twee boten tot zinken en velen kwamen om, waaronder Sverdrup.
Noorse en Britse troepen richtten garnizoenen op in Spitsbergen. De Duitsers vielen houthakkershutten, mijnen en meer aan om de geallieerde opmars te stoppen. In 1943 werden Barentsburg, Grumant en Longyearbyen gebombardeerd en het grootste deel van Longyearbyen werd platgebrand. Een monument in Skjaeringa herdenkt de 26 geallieerde levens die tijdens de oorlog op Spitsbergen verloren zijn gegaan.

Operatie Zitronella zette Tirpitz, Scharnhorst en 9 torpedobootjagers in om Svarlbard te bombarderen. Noorse verdedigers boden hevige weerstand en beschadigden verschillende torpedobootjagers totdat de Tirpitz zich opende met zijn belangrijkste bewapening.

Verschillende soldaten die bij een weerstation waren gestrand, werden de laatste Duitsers die zich overgaven toen ze zich op 4 september 1945 overgaven aan de Norwegian Seal Hunter.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

Gerelateerde boeken

Fleets of World War II
Duitse Kriegsmarine

78.22036, 15.64701