TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Margit Johnsen

Standbeeld Margit Johnsen (31 januari 1913-20 juli 1987) onthuld 2013

"Margit Johnsen
was Norway's most
decorated woman
during World War II"

Margit, bijgenaamd 'Malta-Margit', was een Noorse matroos in de koopvaardij. Ze diende aan boord van de MV Tudor toen Duitsland Noorwegen binnenviel op 9 april 1940. MV Tudor werd getorpedeerd en op 19 juni 1940 door de U-48 voor de kust van Kaap Finisterre tot zinken gebracht. Margit en op één na alle bemanningsleden overleefden.
In 1942 diende ze op de Noorse MV Talabot omdat ze in konvooi MW10 van Alexandrië naar Malta zou varen en sloeg het aanbod om het schip te verlaten af vanwege het gevaar op de konvooiroute van Malta. Het konvooi van vier koopvaardijschepen verliet Alexandrië op 20 maart 1942 met een Britse escorte van vier kruisers en zestien torpedobootjagers. Het konvooi werd vastgemaakt door Duitse en Italiaanse vliegtuigen en Italiaanse oorlogsschepen, waardoor twee koopvaardijschepen tot zinken werden gebracht, maar de MV Pampas en MV Talabot bereikten Malta. De schepen kregen nog meer luchtaanvallen van de Axis te verduren en de MV Talabot werd geraakt, vloog in brand en werd tot zinken gebracht. Johnsen werd geprezen om haar moed tijdens de reis en het lossen in Valetta en samen met de kapitein en het schip was Cat de laatste die het schip verliet. ze bleef gedurende de oorlog op Noorse koopvaardijschepen dienen tot ze in december 1945 terugkeerde naar Noorwegen en bleef daarna zeilen tot 1960.
Margit is de enige vrouw die de St. Olav's Medal met Oak Branch heeft gekregen. Ze ontving ook de Oorlogsmedaille en de British Empire Medal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

62.47467, 6.15527