TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Joodse Dwangarbeiders Dalfsen

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is werkkamp De Vecht leeggehaald door de Grüne Polizei. Dit werkkamp lag tussen de spoorlijn en de Rechterensedijk. Zo’n 180 á 190 mannelijke bewoners zijn in Dalfsen op de trein gezet naar Westerbork. Van daar uit zijn ze getransporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen. Vooral naar Auschwitz en Sobibor. Heel weinig van hen hebben het overleefd.

De Historische Kring Dalfsen heeft het initiatief genomen om een monument te realiseren als blijvende en tastbare herinnering aan wat met hen is gebeurd.

Het monument is een ontwerp van kunstenares Koosje Zomer en staat bij het station in Dalfsen.

Werkkamp De Vecht is waarschijnlijk in 1937 gebouwd en lag tussen de Rechterense Dijk en de spoorlijn, net buiten Dalfsen richting Vilsteren.

De locatie werd door de Dalfsenaren ook wel het "Konijnenbosje" genoemd. Het had een capaciteit van 192 bedden en behoorde tot een van de grotere werkkampen. In het kamp waren werklozen uit de Twentse steden tewerkgesteld. Per trein was De Vecht goed te bereiken: het kamp lag op enige honderden meters afstand van het station Dalfsen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Robert Groenhuis
  • Foto's: Robert Groenhuis

Gerelateerde boeken

Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Hitlers Holocaust
Tegen beter weten in
Encyclopedie van de Holocaust
Tussen de barakken...
Ondergang