TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Spoorwegpaal 108,9

Op 10 april 1945 vertrok vanuit concentratiekamp Bergen-Belsen een laatste treintransport met Joodse gevangenen. In veertien dagen reed de trein eerst in de richting van Hamburg en vervolgens dwars door het verwoeste Berlijn om uiteindelijk te stranden bij het dorpje Tröbitz. Onderweg en in de eerste weken na aankomst zouden van de 2.500 inzittenden er ongeveer 500 omkomen, velen als gevolg van tyfus.

Een dag na de inname van Tröbitz door het Rode Leger op 23 april 1945 werd de trein, waarin zich slechts nog de evacuees bevonden die door zwakte en ziekte niet konden lopen, naar kilometerpaal 108,9 verplaatst, vlakbij het kamp Nordfeld, een voormalig krijgsgevangenenkamp voor Sovjetgevangenen waar het Rode Leger een primitief hospitaal had ingericht voor de Joodse evacuees.

De trein stond stil op de plek waar op foto 5 de rode trein rijdt. Op de plek van de kilometerpaal is een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan de slachtoffers in de trein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.6016553, 13.44494261