TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Indische Soldaten

‘Dit monument
is opgericht om te herdenken
de vestiging op
Barton op zee in 1914
van het herstellingsoord voor
Indiase troepen die vochten
Europa tijdens de Grote Oorlog
en werd geabonneerd door
leden van het personeel"

Toen in augustus 1914 de oorlog werd verklaard, werd het expeditieleger van het Indiase leger naar Europa gestuurd. In september 1914 waren twee infanterie- en twee cavaleriedivisies in Frankrijk aangekomen. Ze speelden een cruciale rol bij het helpen tegenhouden van de Duitse opmars naar België en Frankrijk. Ze leden echter grote aantallen slachtoffers tijdens de gevechten, maar hadden ook moeite om het hoofd te bieden aan de barre Europese herfst- en winteromstandigheden. De zieken en gewonden werden teruggebracht naar ziekenhuizen in Brighton, Bournemouth en Brockenhurst. Hotels werden gevorderd in Barton en het nabijgelegen Milton om te worden gebruikt als herstellingsoorden toen de Indiase troepen uit het ziekenhuis werden ontslagen. Het Grand Marine Hotel en het Barton Court Hotel in de buurt van de plaats van dit monument werden gevorderd en de meer dan 250 gasten werd naar verluidt gevraagd te vertrekken. Al snel werd beseft dat deze hotels niet groot genoeg zouden zijn en er werd vlakbij een huttenkamp gebouwd. Het depot werd gerund door de Indiase medische diensten onder bevel van twee Indiase legerartsen, luitenant-kolonel J. Chaytor-White en luitenant-kolonel W. Mawson.
De Indiërs werden goed behandeld en gerespecteerd door de lokale bewoners en sommige Indiërs noemden in hun brief naar huis dat de Britten hier vriendelijker waren dan die in India.
In het voorjaar van 1916 hadden de meeste Indiase troepen Europa verlaten en vertrokken naar de warmere streken van Palestina en Mesopotamië. In 1917 zamelde het personeel van het Barton-depot geld in om dit monument op te richten ter herdenking van het Convalescence Depot en het werd op 10 juli 1917 onthuld door luitenant-kolonel Chaytor-White, waarvan de verjaardag nog steeds wordt gevierd door Indiase diplomaten, troepen en lokale hoogwaardigheidsbekleders.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward