TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chemins de Mémoire Gomery

Er werden te Gomery twee hulpposten opgezet, één in de boerderij van de weduwe Lambert, route de Latour, de andere in het kasteel van de heer Baron de Gerlache, onder leiding van dokter Duteil van het 14e Regiment Huzaren. Dokter Simonin, gewond in Ethe, werd daar behandeld voordat hij naar het Château de Prémorel in Bleid werd vervoerd.
Hij geeft een verslag van de gebeurtenissen in een boek dat in 1917 werd gepubliceerd, in een tijd waarin de Duitse wreedheden van 1914 nog steeds centraal stonden in de internationale debatten. Zijn getuigenis sluit aan bij die van de onderwijzer Theodore Hizette en de vicaris Baurent. Ondanks de bescherming van de Conventie van Genève vallen Duitse troepen Gomery binnen en steken het dorp in brand. Er werd geschoten op de hulppost van het kasteel, eenendertig huizen werden in brand gestoken en de andere hulppost werd door brand verwoest. Alle gewonden werden gedood, de Franse doctors en brancardiers werden naar de begraafplaats gebracht om daar te worden geëxecuteerd
Tegenwoordig weten historici dat dit gedrag bij het begin van de oorlog te wijten was aan het gebrek aan controle over de troepen door de bevelhebbers, maar vooral aan het feit dat de Duitsers hadden gedacht dat er geen weerstand zou zijn van het Belgisch leger.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1), Marie-Christine Vinck (2)

49.563753, 5.590663