TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Saint-Mard Begraafplaats

Oorlogsmonument met grafkelders op de begraafplaats te Saint-Mard.

Inscripties op het monument (vertaling)
"AAN EEN VAN ONZE STICHTERS VAN ONZE ONAFHANKELIJKHEID"
"AAN DE VERDEDIGERS VAN ONZE ONAFHANKELIJKHEID"
"AAN DE FRANSE SOLDATEN GESNEUVELD TE SAINT-MARD OP 22 AUGUSTUS 1914"

Op 22 augustus 1914 vonden talloze bloedige veldslagen plaats op het Behaut-plateau en in Virton. Veel gewonden werden vervoerd naar de verpleegpost van het tehuis Saint-Charles van Franse nonnen. Veel Fransen uit de 8e divisie stierven daar en werden er begraven. Later, rond 1920, repatrieerden Franse families de lichamen van de overledenen naar hun dorpen van herkomst.
Dat jaar werd door de gemeenteraad van Saint-Mard een project voor de oprichting van een herdenkingsmonument besproken. In blauwe steen heeft het de vorm van een vierkante piramide, met bovenaan een Gallische haan naar het oosten gericht.
Op 20 juni 1925 werd een eeuwigdurende concessie verleend voor de overblijvende Franse gesneuvelden. Daarvoor werden In het monument vier grafkelders ingericht.
Volgens de inscripties op het monument zijn hier eveneens begraven : een strijder van de Belgische Opstand 1830, Belgische militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, Franse vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

49.558283, 5.535051