TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BV Mont

Dit is bunker BV Mont uit de sector Barchon-Vesdre (BV) van de 2e verdedigingslinie voor de stad Luik, La Position Fortifiée de Liège 3 (PFL 2) en hoort bij fort Tancrémont.

De bunker is naar het dorpje Mont genoemd.

De bunker beschikt over 2 geschutsopeningen. Een voor een mitrailleur en de ander voor een 47 mm anti-tank kanon. De bunker ligt aan de rand van een weiland.

Toen de bunker na de oorlog zijn functie verloor zijn de stalen luiken en deur als schroot verkocht.

De bunker is toegankelijk en van binnen zijn nog diverse orginele onderdelen te zien. Zo is het toilet zichtbaar, de twee gescheiden geschutskamers, een telefoonruimte. Ook de toegang via 2 deuren.

Links in de muur van de geschutskamer voor het 47 mm anti-tank kanon zit een zogenaamde 'porte voix' (stem op afstand) . Deze liep via een buis in de muur en plafond naar de naastgelegen geschutsruimte van de mitrailleur en kwam daar in de linkermuur ! uit. Middels deze 'porte voix' konden de soldaten met elkaar communiceren. Te bedenken valt dat om het moment dat geschoten wordt normale communicatie bijna onmogelijk wordt door het lawaai.

Foto 5 is de afvoer voor hulzen van het kanon. Deze kwamen aan de buitenkant van de bunker uit.

De bunker is nu in gebruik bij een boer, die er materiaal in bewaart.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski