TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Locatie Kamp Conrad

In de eerste maanden van 1942 kregen alle van de 3 werkkampen in de gemeente Staphorst nieuwe bewoners. Vanuit alle delen van Nederland arriveren honderden Joden die hier in de kampen werden ondergebracht om te 'werken'. Het verblijf van de Joden maakte echter deel uit van het streven van de Duitsers om alle Joden in Nederland te verzamelen en te deporteren. De plaatselijke bevolking had dan ook niet in de gaten wat zich daadwerkelijk op het kampterrein afspeelde. In de jaren dertig, zo verklaarde een omstander later, waren er in kamp Conrad immers ook arbeiders geweest die vanwege de werkverschaffing aan de schop werden gezet.

In de vroege morgen van 3 oktober 1942 (de dag van Jom Kipoer of Grote Verzoendag, de heiligste dag van het Joodse jaar) moesten alle mannen zich met hun bagage opstellen. In colonne gingen zij vrijwel allemaal lopend naar Meppel en vanaf Meppel met de trein naar Westerbork. Voor velen was vervolgens de eindbestemming een vernietigingskamp. Van de 340 mannen hebben waarschijnlijk 3 of 4 de oorlog overleefd.

In 1951 is het kamp Conrad in gebruik genomen voor de huisvesting van 21 Amboneze gezinnen.
Aan de Conradkade op deze plek staat een monument ter herinnering aan de Molukse periode van kamp Conrad.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Robert Groenhuis
  • Foto's: Robert Groenhuis