TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joegoslavische rivier patrouilleboot "Sava"

De Joegoslavische rivier patrouilleschip Sava is een patrouilleschip van de Temes-klasse die voor de Oostenrijks-Hongaarse marine werd gebouwd als de SMS Bodrog. Ze vuurde haar eerste schoten van de Eerste Wereldoorlog af, net na 01.00 uur op 29 juli 1914, toen zij en twee andere patrouilleschepen de Servische verdediging bij Belgrado beschoten. Na de oorlog werd ze overgebracht naar het nieuw opgerichte koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen (later Joegoslavië) en omgedoopt tot "Sava".

Tijdens de door Duitsland geleide invasie van Joegoslavië in april 1941 legde ze mijnen in de Donau nabij de Roemeense grens. De twee patrouilleschepen weerstonden verschillende aanvallen van de Luftwaffe, maar werden gedwongen zich terug te trekken naar Belgrado. Alle bemanningsleden werden gevangengenomen voorafgaand aan de Joegoslavische overgave. Het schip werd later in gebruik genomen door de marine van de vazalstaat van de Duitsers, bekend als de Onafhankelijke Staat Kroatië, en bleef dienst doen als de Sava.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Sava opnieuw in gebruik genomen en van 1952 tot 1962 gerenoveerd om te dienen bij de Joegoslavische marine. Vervolgens werd ze overgebracht naar een staatsbedrijf dat uiteindelijk werd geprivatiseerd. In 2015 verwierven het Servische Ministerie van Defensie en het Militair Museum van Belgrado het schip.

Ze werd begin 2019 gerestaureerd en in november 2021 geopend als drijvend museum.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

44.81574897, 20.44936448