TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Reina Sofia

In dit museum hangt het schilderij Guernica van Pablo Picasso. Hij had van de Republikeinse Regering opdracht ontvangen om een schilderij te maken voor het Spaanse Paviljoen op de Expo 1937 in Parijs. Na het (Duitse) bombardement op Guernica (Spaans Baskenland) dat wereldwijd voor afschuw zorgde koos hij dit als onderwerp. Het schilderij van 3,49 x 7,76 meter toont de verschrikkingen van een bombardement.

Na de tentoonstelling ging het schilderij op rondreis over de Wereld om uiteindelijk in New York te worden tentoongesteld. Picasso had vastgelegd dat het schilderij naar Spanje zou gaan zodra daar de democratie was hersteld. In 1975 na de dood van Franco was dit het geval en na veel discussie en controverse ging het schilderij in 1981 naar Spanje.

In de zaal ernaast zijn tal van Republikeinse affiches en andere publicaties te zien die oproepen tot strijd en solidariteit zoals de leus "No Pasaran".

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan de Jager
  • Foto's: Jan de Jager
  • https://www.museoreinasofia.es/en/collection/artwork/guernica

Gerelateerde boeken

The Spanish Revolution
The Battle for Spain

40.40894, -3.69522