TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graf Enoch Powell

Vlak voor het oorlogsgravenveld van het Gemenebest voor het Royal Warwickshire Regiment op de begraafplaats van Warwick staat de enige grafsteen voor Enoch Powell en zijn vrouw

"In liefdevolle herinnering aan
John Enoch Powell
P.C., M.B.E.
1912-1998
Fellow van het Trinity College Cambridge
Koninklijk Warwickshire-regiment
Parlementslid
en al zijn liefhebbende echtgenotes
Margaretha Pamela
Powel
1926-2017."

Enoch Powell was parlementslid van 1950-1974 (conservatief) en van 1974-1987 (Ulster Unionist) en is waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn controversiële 'Rivers of Blood'-toespraak over immigratie op 20 april 1968.
Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bezocht Powell, die zich uitgesproken had uitgesproken tegen het Britse verzoeningsbeleid en de visie van Oswald Moseley op nazi-Duitsland, Duitsland. Hij slaagde erin een visum te regelen bij de Britse consul, zodat de Duits-joodse klassieke geleerde Paul Mass kon ontsnappen. Bij het uitbreken van de oorlog keerde hij terug naar Groot-Brittannië en in oktober 1939 meldde hij zich als soldaat bij het Royal Warwickshire Regiment. Omdat hij een klassieke opleiding had genoten (hij was de jongste professor, op 24-jarige leeftijd), trok hij de aandacht op zichzelf toen hij een vraag van de brigadegeneraal beantwoordde met een Grieks spreekwoord, wat ertoe leidde dat hij tot officier werd aangesteld en het begin van zijn klim door de gelederen begon. Hij was verbonden aan de 9th Armoured Brigade en later aan het Royal Warwickshire Regiment in een Intelligence Royal. Hij diende in Noord-Afrika, waar hij hielp bij het plannen van de 2e Slag om Alamein en de MBE ontving voor zijn diensten.
Later diende hij als secretaris van de Joint Intelligence Committee for India onder Lord Mountbatten. Tegen het einde van de oorlog was hij gepromoveerd tot brigadegeneraal en was hij een van de slechts twee die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gepromoveerd van soldaat tot brigadegeneraal. Hoewel hij nooit een gevecht heeft gezien, voelde hij zich schuldig dat hij het had overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward