TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken S.S. Lusitania

SS Lusitania
De Cunard Liner werd getorpedeerd en tot zinken gebracht door U-boot U20
van de kust van Cork op 7 mei 1915
met het verlies van 1198 levens.
Veel overlevenden en doden werden hier aan land gebracht,
170 van de slachtoffers werden in de buurt begraven
Clonmel (oude kerk) begraafplaats.

Jerome Connor's Peace Memorial eert de nagedachtenis van
degenen die hielpen bij de redding, gaven hulp en hoop aan overlevenden
en begroef de doden"

Het schip Lusitania vertrok op 1 mei 1915 vanuit New York voor een reis naar Liverpool met in totaal 1962 personen aan boord. Op 7 mei rond 14.00 uur werd ze getorpedeerd door de Duitse U-boot U20, 19 kilometer uit de Ierse kust. Ze zonk binnen 18 minuten en bracht 1198 levens met zich mee. De meeste van de 764 die het overleefden, werden geland in Cobh (Queenstown zoals het toen heette). De Duitsers hadden vóór het vertrek van het schip een onbeperkte duikbootoorlog afgekondigd en de passagiers waren voor de gevaren gewaarschuwd. Ze werd getroffen door een enkele torpedo, maar er vond een tweede explosie plaats. 128 van de slachtoffers waren Amerikanen en hun dood zorgde ervoor dat de publieke opinie zich tegen de Duitsers keerde en droeg ertoe bij dat de Amerikanen zich twee jaar later bij de oorlog voegden.
Er is altijd controverse geweest over de vraag of Lusitania een legaal doelwit was, aangezien ze lege handvuurwapens en artilleriekoffers bij zich had. Er zijn ook verschillende theorieën naar voren gebracht voor de tweede explosie, maar geen enkele is bewezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

51.85051, -8.29508