TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Officiershotel Wünsdorf

Al in de Keizertijd was Wünsdorf-Zossen een militair gebied, en uit deze periode stamt ook het gebouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Wünsdorf al uitgegroeid tot een enorme militaire basis, met talloze barakken, een Infanterieschool en het Halbmondlager (voor o.a. Islamitische, Indiase en Afrikaanse krijgsgevangenen).

Na de komst van de Nazi's werden er voornamelijk Pantsertroepen gelegerd en was het gebouw ook in gebruik als Heeressportschule ter voorbereiding van de Olympische Spelen in 1936. De militaire faciliteiten in het gebied werden uitgebreid met vooral veel bunkers, en vanaf 1939 zetelde er ook het hoofdkwartier van de Wehrmacht en werd het gebouw voor de legering van de daar werkzame officieren gebruikt.

De Sovjets namen het gebouw in april 1945 in zonder dat er een schot werd gelost, omdat de Duitsers het al hadden verlaten. Sovjetmaarschalk Georgy Zhukov maakte er zijn hoofdkwartier van. Later werd het de hoofdvestiging van het Rode Leger in de DDR en dat bleef het tot hun volledige terugtrekking in 1994. Ondertussen was het gebied uitgegroeid tot de grootste Russische Legerbasis buiten de Sovjet-Unie. De lokale bevolking was verdreven en de toegang het gebied was beperkt. Oost-Duitsers mochten er niet in de buurt komen en het werd bekend als Die Verbotene Stadt of Klein Moskou.

Het gebouw staat al bijna 30 jaar leeg en er herinnerd nog veel aan jarenlange Russische aanwezigheid. Het gebouw is afgesloten kan alleen met begeleiding worden bezocht. Op het gehele terrein zijn ook Bunkercomplex Wünsdorf Zeppelin en het Garnizoensmuseum Wünsdorf te bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan de Jager
  • Foto's: Jan de Jager
  • https://berlijn-blog.nl/verboden-stad-wunsdorf/

Gerelateerde boeken

The Road to Berlin