TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Advanced Landing Ground Cardonville

Net na de landingen van 6 juni 1944 richtte de Amerikaanse Luchtmacht op 10 juni 1944 een tijdelijk vliegveld in net buiten Cardonville. Het was één van de eerste vliegvelden in de net bevrijde zone en werd aangelegd door de IX Engineering Command, 816th Engineer Aviation Battalion.
Advanced Landing Ground ALG - A-3 betrof één landingsstrook van 1 524 m (5 000 voet) met een ondergrond van vierkante mazen.
Er werden tenten gebouwd voor logement en voor ondersteunende faciliteiten. Een toegangsweg aangelegd naar de reeds bestaande wegeninfrastructuur en een depot voor voorraden, munitie en benzinevaten gecreëerd, samen met voorzieningen voor drinkbaar water en een minimaal elektriciteitsnet voor de communicatie en de verlichting.

De toestellen die er gestationeerd waren voerden ondersteunende opdrachten uit voor de grondtroepen die langzaam vorderden in Normandië. Het aanvallen van militaire colonnes, bestoken van voertuigen, artillerie en luchtafweer stellingen en Duitse troepenverplaatsingen, zowel in Normandië en Bretagne.

Op het vliegveld waren twee Fighter Groups ondergebracht :
368th Fighter Group van 20 juni tot 23 augustus 1944
370th Fighter Group van 24 juli tot 15 augustus 1944

Naarmate de geallieerde troepen vorderden in de bevrijding van Normandië werd het vliegveld in september 1944 ontmanteld en teruggegeven aan de plaatselijke landbouwers. Momenteel betreffen het meerdere percelen met verschillende gewassen.

Nabij het voormalige vliegveld werd een memorial opgericht ter ere en erkenning voor de mensen en de eenheden die er gestationeerd waren.
Tekst op de plaquette :
JUNE 18 1944
THE 368 TH FIGHTER GROUP WAS THE FIRST
OPERATIONAL AIR UNIT IN FRANCE AFTER D-DAY
ADVANCED LANDING GROUND A3 WAS BUILD BY
THE 816 TH BATTALION AAF ENGRS OF 9 TH AIR FORCE
IN RESPECTFUL MEMORY TO THOSE WHO GAVE THEIR LIVES FOR LIBERTY
CARDONVILLE
GEFOSSE – FONTENAY
1-10-1988

Advanced Landing Ground ALG - A-3 is vooral bekend bij het publiek door de foto van de noodlanding / crash van Lt. Jacob C. Blazicek op 18 juni 1944 met zijn P-47D-20-RE Thunderbolt na zware schade aan zijn vleugel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

49.3547709, 1.0438753