TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Ontmoeting aan de Elbe Kreinitz

Dit monument herinnerd aan het eerste contact tussen het troepen van het Rode Leger en de Verenigde Staten op 25 april 1945 en de bevrijding van het dorp Kreinitz op 21 april door het Rode leger.

Op 25 april 1945 maakten eenheden van het Rode- en het Amerikaanse leger contact met elkaar aan de Elbe. Dit werd waarschijnlijk in de ochtend gemaakt door een kleine Amerikaanse verkenningspatrouille onder leiding van Luitenant Albert Kotzebue die de Elbe overstak bij Strehla, en de Russen aan de overzijde in Kreinitz ontmoette.

Later die dag arriveerde een tweede Amerikaanse patrouille onder leiding van Luitenant William Robertson rond 16.00 uur in Torgau, twintig kilometer verderop aan de Elbe. Robertson en Luitenant Alexander Silwaschko omhelsden elkaar op de verwoeste Elbebrug. Er bestaat een foto van die vandaag de dag nog steeds bekend is.

Op 26 april ontmoetten hoge bevelhebbers van de 69ste Amerikaanse Infanterie-divisie en de Sovjet 58ste Garde Divisie elkaar in Torgau. Degenen die in beide legers verantwoordelijk waren voor propaganda planden gezamenlijk de voorbereidingen voor de symbolische "Handdruk van Torgau" De media-effectieve scènes werden vastgelegd op 27 april 1945 door fotografen en een Amerikaans Filmteam. Hier schudden Robertson en Silwaschko elkaar opnieuw de hand.

De eerste ontmoeting vond dus plaats in Kreinitz maar is als zijnde hebben plaatsgevonden in Torgau de geschiedenis ingegaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan de Jager
  • Foto's: Jaap Bouw
  • https://www.sachsen-lese.de/streifzuege/geschichtliches/gedenken-an-den-elbe-day-1945/

51.222621, 13.151466