TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Kathleen Stoehr

Inscriptie rond de basis: "Ter nagedachtenis aan Kathleen Stoehr, geboren op 12 augustus 1894, kwam tot leven op 30 december 1915. Ze kwam om bij het zinken van de SS Perzië voor Kreta door een Duitse onderzeeër. Waar ze ook ging, ze bracht licht en vreugde. Ze was geliefd bij iedereen die haar kende. 'Zijn dienaren zullen hem dienen en zij zullen zijn gezicht zien' De vrouw van Felix Stoehr, kapitein, Royal Engineers en de dochter van Reginald Hudson, Stratford-upon-Avon.'

SS Persia, gelanceerd op 13 augustus 1900, was een vrachtpassagiersschip dat met 519 aan boord voer toen het werd getorpedeerd door de U38 onder bevel van Max Valentiner. Perzië zonk binnen 10 minuten en vanwege de lijst naar de haven konden slechts 4 reddingsboten te water worden gelaten, wat resulteerde in de dood van 343 aan boord. Het zinken was controversieel omdat het in strijd was met het internationale marinerecht en de regels voor prijzenoorlog. De actie vond plaats onder het Duitse beleid van onbeperkte duikbootoorlog, maar tegen de eigen beperking van de Duitsers op het aanvallen van passagiersschepen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward