TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Viesville

Op de begraafplaats te Viesville bevinden zich de graven van militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Eerste Wereldoorlog
Graf van GODEFROID Auguste, brigadier ACM korps (Auto-Canons-Mitrailleuses) gesneuveld te Koninchy (Polen) op 6 juli 1917.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er Belgische soldaten die aan de kant van de Russen vechten tegen het Duits en Oostenrijks-Hongaarse leger.
Deze Belgische soldaten zijn bekend onder de naam ACM korps. ACM staat voor Auto-Canons-Mitrailleuses en zijn gepantserde auto’s uitgerust met kanonnen en machinegeweren. In het begin van de oorlog vechten deze ACM aan het IJzerfront. Maar als de bewegingsoorlog verandert in een loopgravenoorlog, worden deze gepantserde wagens nutteloos.
Op 22 september 1915 scheept het ACM korps in Brest in op de Engelse stoomboot Wray Castle om naar Archangelsk getransporteerd te worden, waar ze op 13 oktober 1915 aankomen. Van 1915 tot eind september 1917 vecht het ACM korps samen met het Russische leger tegen de Duitsers en Oostenrijkers.

Tweede Wereldoorlog
CHARLES Sylvain, soldaat 2de Jagers te Voet, Lotenhulle 27 mei 1940
VAN DE PUT Jules, soldaat 3de Artillerie, Ecaussinnes d’Enghien 15 mei 1940.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • https://martinusevers.org/2017/07/15/belgische-acm-in-rusland/
  • https://bel-memorial.org/cities/abroad/ukraine/ternopil/ternopil_memorial_ACM.htm