TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CTF 35 Seraing

Dit is bunker CTF 35.

De bunker ligt binnen de sector Flémalle-Boncelles van de 2e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 2, PFL 2. De bunker ligt in het bos van Marchandise in Seraing.

CTF staat voor 'Centraux téléphoniques' wat betekent dat de bunker een telefooncentrale is. Hij is niet bedoelt als verdedigingsbunker of schuilbunker. Er waren 34 CTF-bunkers (sommige geplande nummers waren nog niet gebouwd, of waren nog niet af toen de oorlog uitbrak) binnen de gehele PFL. Deze bunkers voorzagen in de verbinden tussen de forten en de bunkers.

Specifiek is dan ook dat deze bunkers geen geschutsopeningen hebben. Op het eerste gezicht zou men denken dat de bunker naast de deur een geschutsopening heeft, maar dit is een ontsnappingsluik. De deur is niet meer orgineel en is aangebracht om bezoekers buiten te houden.

Toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren zijn de stalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski