TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Deal Castle

Deal Castle werd gebouwd in 1539-40 als een artilleriefort, op bevel van Hendrik VIII.

In mei 1940 toen een Duitse invasie verwacht werd, eiste de Royal Artillery het kasteel op en bouwde twee standplaatsen voor 6-inch kanonnen en een ondergronds magazijn.
Ze richtten een betonnen observatiepost op om de kanonnen te richten op het oostelijke bastion, terwijl het kasteel zelf hun hoofdkwartier werd.
Ingenieurs zetten prikkeldraad en betonnen obstakels ('drakentanden') op het strand, de boulevard en aangrenzende straten, om de beweging te belemmeren van vijandelijke troepen die zouden kunnen landen.
Het belangrijkste oorlogsfeit was een Duitse bom die op 5 oktober 1940 viel en het Kapiteinshuis ernstig beschadigde.
In april 1944, toen het vooruitzicht op een invasie afnam, verving de Home Guard de meeste artilleristen tot het einde van de oorlog.

Op de muur van een wenteltrap is een tijdslijn aangebracht met hoogtepunten uit de geschiedenis van het kasteel. Via deze trap komt men in een soort herdenkingsruimte.
Er staat een altaar met kruisbeeld op, achteraan zit een glasraam waarop 2 soldaten staan boven de tekst: " Malo mori quam foedari " (Ik sterf liever dan onteerd te worden).

Bron : Deal Castle - English heritage

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck