TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Britse West-Indische soldaten

Deze gedenkplaat werd in Seaford onthuld op dinsdag 10 november 2015. Ze herdenkt de honderdste verjaardag van de vorming van het British West Indies Regiment in 1915.
De blauwe plaquette werd geplaatst op Seaford Cemetery, om de 19 Caribische soldaten te herdenken die daar begraven liggen.
In maart 2018 werd een tweede plaquette onthuld op het treinstation van Seaford.

Toen in 1914 de oorlog was verklaard, bood West-Indië aan om contingenten mannen te sturen om aan de zijde van Groot-Brittannië te vechten.
Brits West-Indië maakte sinds de 17e eeuw deel uit van het Britse Rijk. Slechts twee jaar voor het begin van de Eerste Wereldoorlog waren ze verdeeld in acht afzonderlijke kolonies met o.a. de Bahama's, Barbados, Brits-Guyana, Brits Honduras, Jamaica ,Trinidad en Tobago, de Bovenwindse en de Benedenwindse Eilanden.
In totaal werden 16.000 soldaten gerekruteerd in West-Indië, samen met 4.500 vrijwilligers die ook naar de oorlog werden gestuurd.

Het 1ste van 11 bataljons van het "BRITISH WEST INDIES REGIMENT " werd gevormd in september 1915 in Seaford.
Het regiment was onderverdeeld in een "A" Company met mannen uit Brits-Guyana, een "B" Company uit Trinidad, een "C" Company uit Trinidad en St.Vincent en een "D" Company uit Grenada en Barbados.
De bataljons deden dienst in Oost-Afrika, Egypte, Palestina, Jordanië, Frankrijk en Italië.

Bronnen : Nubian Jak Community Trust
The first World War - Eastsussex

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.78201, 0.12177