TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - De Vergeten Veldslagen van de Samber

De Vergeten Veldslagen van de Samber

Op 4 augustus 1914, opent het Duits opperbevel met meer dan 700.000 mannen een aanval op België. Het 2de Duitse leger, onder bevel van Generaal Karl von Bulow, bereikt Maubeuge via België. Doelstelling: Frankrijk en Parijs ten val brengen. Het 5de Franse leger staat onder het bevel van Generaal Charles Lanrezac. De ontmoeting tussen deze twee machten vinden plaats van 21 tot 24 augustus op verschillende plaatsen langs beide zijden van de Samber.

Het gebied van Ham-sur-Heure-Nalinnes

Aangezien geen enkele grote baan dit gebied doorkruist, zijn de dorpen tijdens de gevechten van 22 en 23 augustus 1914 tamelijk gespaard gebleven. Deze gevechten vinden plaats ten noorden van de grens van Marbaix-la-Tour-Gozée, en ten zuiden van de grens van Nalinnes. Zoals in heel wat plaatsen, heeft het merendeel van de inwoners zich uit de dorpen teruggetrokken. De bevolking begeeft zich naar Beaumont en Frankrijk. De kerk van Nalinnes-Centre bewaart een spoor van deze strijd. Er wordt verteld dat op een gegeven moment tijdens het gevecht, de aanwezigheid van een Duitse waarnemer in de klokkentoren van de kerk wordt gesignaleerd onder de Franse troepen, en er wordt bevel gegeven tot artilleriegeschut. De granaatinslag bereikt gelukkig slechts één kwart van de toren, en blijkbaar wordt het vuurgevecht niet verdergezet. Nu nog kan men zien waar het metselwerk werd hersteld
In 1916 wordt een begraafplaats aangemaakt aan de afrit Nalinnes-Haies naar Marcinelle. Het telt 113 grafzerken van 34 Fransen, 78 Duitsers en één Belg. Vandaag rest er van dit kerkhof niets meer. Net zoals bij het kerkhof van Gozée, in 1922, worden de lichamen van de Franse soldaten verplaatst naar Belle-Motte. De lichamen van de Duitse soldaten worden overgebracht naar Vladslo in 1956.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge