TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Gefusilleerden Bande

Op de gemeentelijke begraafplaats van Grune ligt het graf van Paul SMITZ, Alphonse LEROY en Louis PETRON, gefusilleerd op kerstavond 1944 in Bande.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het dorpje Bande een slechte reputatie bij de Duitsers, door de verzetsgeest die er heerste.
Reeds in de maand juli 1944 werd een Duitser vermoord, op 6 juli werd de telefonische communicatie van de Duitsers tussen Marche en Champlon gesaboteerd
In de maand september van 1944, acht dagen voor de bevrijding, installeerde een groep van het Geheime Leger zich in de bossen van Bande. Op 5 september vielen ze de Duitsers aan en doodden drie soldaten.
De represailles lieten niet op zich wachten: op 6 september staken de Duitsers systematisch alle huizen in brand aan beide kanten van de grote weg van Marche naar Bastogne.
Ze lieten de families evacueren en plaatsten vuurgranaten in elk huis: 35 woningen werden volledig verwoest.
Na 8 september 1944 werd het Duitse leger teruggeduwd naar Duitsland.
Maar op 22 december bezetten soldaten en officieren van de Wehrmacht opnieuw de regio (Offensive von Rundstedt). Soldaten van de Speciale eenheid installeerden zich in of vlakbij de verbrande huizen in Bande.
Op 24 december 1944 hielden de leden van de Speciale eenheid de dorpsbewoners vast en stelden ze bloot aan lange verhoren. Ze bevrijdden enkele oudere mannen. Na de familie te hebben laten geloven dat ze naar Duitsland zouden vertrekken, namen de leden van de eenheid 33 mannen mee, tussen de 17 en 32 jaar. In de kelder van een bouwvallig huis kregen ze één na één een nekschot. Eén man kon ontsnappen aan de massamoord maar als reactie werden de volgende morgen twee jongeren uit Roy vermoord.
Na deze gruwelijke misdaad verzamelden de moordenaars de 34 lichamen van de slachtoffers op drie lagen planken en verboden de toegang naar dit gedeelte van de weg, zodat niemand van het dorp, behalve de ontsnapte Léon Praille, van iets af wist.
Op 11 januari 1945 kwam een patrouille van para's van het 1ste Canadion parachute Battalion, begeleid door Belgische para's SAS Marche-en-Famenne, het dorp Bande binnen en ontdekten met ontzetting de lichamen van de 34 burgers, neergeschoten met een nekschot op de vooravond van Kerstmis en achtergelaten in een kelder van een huis in puin.
De slachtoffers kregen een waardige begrafenis en de eer werd hun bewezen.
Drie van hen vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats van Grune.

Bron : Officiële website van het toerisme in Belgisch Luxemburg.
Herdenkingsplaats – Het dorp Bande gedurende de Slag van de Ardennen



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

50.156662, 5.381814