TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Abbé Georges Goffinet

Georges Goffinet werd geboren in 1905 in Namoussart (regio Neufchâteau).
Vanaf 1919 bezocht hij het gymnasium in Bastogne. In juli 1931 werd hij tot priester gewijd.
Hij begon als vicaris in St-Hubert. In 1937 werd hij pastoor in Hodister (parochie Rendeux) en in september 1939 pastoor in Musson (op de grens met Frankrijk en Luxemburg).

Tijdens de bezetting door nazi-Duitsland steunde hij het verzet en sloot zich onmiddellijk aan bij het "Armée de la Libération" (AL - bevrijdingsleger).
In januari 1941 had hij de leiding van het AL voor de hele provincie Luxemburg.
Hij werd majoor genoemd, zijn schuilnaam was "La Chouette" (de uil).
De belangrijkste missie van het AL was te zorgen voor rekrutering van leden
Het AL hield zich bezig met de sabotage van communicatie-infrastructuren, het uitbouwen van een militaire inlichtingendienst voor speciale operaties, ondergrondse pers en hulp aan "illegalen" (werkweigeraars, vliegers, bondgenoten, ontsnapte krijgsgevangenen, enz.).

Om een arrestatie te voorkomen vluchtte Goffinet naar Engeland, maar hij werd op 29 juli 1943 in Bordeaux gearresteerd. Op 11 augustus 1943 werd hij naar de gevangenis van Aken overgebracht, vandaar naar de gevangenis van Luik waar hij door de Duitse Oorlogsraad veroordeeld werd tot deportatie naar Duitsland.
Hij verbleef eerst in Gross-Strehliz, (Silezië). Na enkele overplaatsingen kwam hij tenslotte in het concentratiekamp Dora terecht. Op 14 april 1944 werd hij, samen met anderen, op 39-jarige leeftijd door de SS neergeschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.831799, 5.495863