TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Militaire Begraafplaats Kehl

Dit „Veld van Eer" werd na de 2de Wereldoorlog door de Amerikaanse grafdienst aangelegd met 980 gesneuvelden uit veldgraven en kleinere begraafplaatsen in de Elzas en de Vogezen.

Daarnaast liggen er ook 35 gesneuvelden uit de 1ste Wereldoorlog en 12 burgerlijke slachtoffers van het bombardement op Kehl van 25 september 1944, die lagen voordien begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Uit de veldgraven van de Boven-Rijnvlakte werden ook nog gesneuvelden bijgezet.

De begraafplaats aan de Kinzigdam werd op 5 oktober 1958 ingehuldigd en is door een gracht omgeven.

Vooraan zijn er metalen naamtafels die een samenvatting zijn van de gesneuvelden uit de 2de Wereldoorlog. Zij liggen ook onder de naamstenen met 2 of 4 gesneuvelden.

Tussen de graven zijn er granietkruisen als versiering geplaatst

Op de dam staat een met beeltenissen versierde gedenksteen die door een rondbouw omgeven is.

Sinds 2023 is er een controverse aangaande de naamgeving gaande. Het kan niet meer zijn volgens de huidige generatie dat het "Ehrenfriedhof" genoemd word, gezien er leden van de SS begraven liggen,"Soldatenfriedhof" kan ook niet gezien er burgerslachtoffers en waarschijnlijk ook slachtoffers die in krijgsgevangenschap overleden zijn liggen.
Meer toepasselijk zou "Kriegsgräberstätte" zijn maar dit kan dan ook weer niet omdat dit de naamgeving is voor begraafplaatsen die tijdens de oorlog aangelegd werden.
Om de begraafplaats wat op te fleuren en meer toegankelijk te maken voor de jeugd werden aan de muur voor de dam houten borden met vredesboodschappen in graffiti geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky de Rous
  • Foto's: Francky de Rous