TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Meyer Sassoon Mortehan

Op een wandelpad in Mortehan hangt een gedenkplaat voor Meyer SASSOON :
"In Memoriam
Kapitein-geneesheer
MEYER SASSOON
Parachutist Franse S.A.S.
Gevallen op het veld van eer
Mortehan 24 december 1944"

Meyer Sassoon werd geboren in 1915 in Alexandrië (Egypte).Na medische studies in Beiroet begon hij als stagiair in een ziekenhuis in Jeruzalem.
Op 28 juni 1941 trad hij in Palestina toe tot het 2de Parachute Fighter Regiment van de FAFL (vrije Franse luchtmacht).Hij werd toegewezen aan het Vreemdelingenlegioen in Beiroet voordat hij een paar maanden later werd overgeplaatst.
In september 1941 werd tweede luitenant Sassoon aangesteld als arts in de Lorraine-groep in Rayak (de Lorraine Bombardment Group was een Franse luchtmilitaire eenheid van de Free French Air Forces, gevormd tijdens de Tweede Wereldoorlog die zich onderscheidde in Noord-Afrika en West-Europa).
In januari 1942 trad hij toe tot de luchtmachtbasis van Damascus.
In november 1942 werd hij toegewezen aan de Generale Staf van de FAFL in Groot-Brittannië.Na zijn opleiding trad hij in juni 1943 toe tot de Command Company van de 1st BIA (lucht infanterie) als Bataljonshospik.
Toegewezen aan het HQ squadron van het 4de SAS (Special Air Service),werd luitenant Sassoon gedropt in de nacht van 9 op 10 juni 1944 op de Samwest-basis in Bretagne om de gewonden van de gevechten van 12 juni te verzorgen.
Op 19 juni kwam hij met Lt Martin en zijn mannen in het gebied van de Dingson-basis.
Na deze fase nam hij met zijn bataljon deel aan de operaties voor de bevrijding van Bretagne.
In september begeleidde luitenant Sassoon het bataljon nog steeds aan de oevers van de Loire, in de Champagnestreek.
Op 24 december verliet de eenheid Reims en nam de controle in België over als onderdeel van de Franklin-missie.Commandant Puech Samson,Kapitein Deplante,Kapitein Sassoon en Gilbert Lolo zaten in het voorste voertuig dat 's nachts het dorp Mortehan bereikte.
Verrast opende een Amerikaanse schildwacht het vuur.Ernstig gewond werd Meyer Sassoon (29 jaar) geëvacueerd naar het ziekenhuis van Verdun, waar hij op 10 januari 1945 stierf.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.803175, 5.213273