TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Piotr Loza Sint-Gillis-Waas

Op het voetpad in de Reepstraat staat een gedenkteken voor een gesneuvelde Poolse soldaat:
"Dankbare Hulde aan de Poolse korporaal
PIOTR LOZA
der eerste pantserdivisie.
Hier gesneuveld op 13-IX-’44 bij onze bevrijding"

Piotr LOZA werd geboren op 9 juni 1916 te Hyźne p. Rzeszów
Hij was korporaal bij het 1ste Polska Dywizja Pancerna.-10 Pułk Dragonów (1ste Poolse Pantserdivisie 10de Reg. Dragonders - gemotoriseerde infanterie).
Hij sneuvelde op 13 september 1944 te Sint-Gilles-Waas op 28-jarige leeftijd.

Deze geallieerde pantserdivisie werd opgericht in Schotland in februari 1942.De divisie bestond uit Poolse soldaten die na de val van Polen in 1939 naar Frankrijk waren gevlucht. Daar vochten ze voor de tweede maal tegen de Duitsers in 1940,waarna ze naar Engeland uitweken.In het kader van een Brits-Poolse overeenkomst werden een landmacht,luchtmacht en marine opgericht.De Poolse eenheden stonden grotendeels onder Brits opperbevel,met Brits materieel en uniformen (met Poolse rangtekens),maar met de clausule dat de Polen in eigen militaire eenheden zouden strijden.Het Eerste Poolse Legerkorps werd vervolgens in Schotland opgericht,waarin de 1ste Pantser-divisie en de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade een volledig operationele status bereikten.Gedurende zijn verblijf in Schotland van 1942 tot 1944 bewaakte dit korps 200 km aan Britse kust.
Einde juli 1944 maakte de divisie de oversteek naar Normandië en werd ze toegevoegd aan het Canadese Eerste Leger.In Normandië behaalden ze enkele briljante overwinningen op de Duitsers tijdens de gevechten om de Mont Ormel,Heuvel 262 en het stadje Falaise.
Na de geallieerde uitbraak uit Normandië achtervolgde de Poolse 1ste Pantserdivisie de Duitsers langs de kust van het Engelse kanaal.De divisie kwam nabij Poperinge,België binnen en bevrijdde verschillende steden waaronder Sint-Gillis-Waas waar Piotr sneuvelde.





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck