TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken "Slag bij ’t Schipken" Herzele

Op 3 oktober 2021 werd een blok ruwe natuursteen met een gedenkplaat ingehuldigd op de hoek van de N42 en de Schipstraat in Herzele. Het herinnert voortaan aan de "Slag bij ’t Schipken", de bevrijdingsvreugde van september 1944 die onbedoeld en onverwachts uitdraaide op een bloedbad.

Op zondag 3 september 1944 was het kermis in Steenhuize-Wijnhuize (Herzele).
Er heerste tegelijk ook heel wat opwinding: de Engelsen hadden de dag voordien Ronse ingenomen en rukten over een breed front richting Oudenaarde, Aalst en Gent.
Op de grote kruispunten verzamelden heel wat mensen die met spanning de passage van de bevrijders afwachtten, zo ook aan 't Schipken.

De Britse pantsereenheden,die het gebied tussen de hoofdassen uitkamden, trokken via de Langestraat in Zottegem naar de Gentweg. Ze reden naar 't Schipken om langs Sint-Lievens-Esse richting Aalst te trekken. In de vooravond kwamen ze aan.
De toegestroomde mensenmassa juichte en de bevrijders kregen bloemen.Zelf deelden ze sigaretten en chocolade uit. Ze hielden,met hun kolonne van een zestigtal voertuigen, halt ter hoogte van de Schipstraat om wat te rusten en te eten. De Britse soldaten wisten echter niet dat een sterke Duitse kolonne onderweg was naar de Gentweg.
De Duitsers hadden net een gevecht aan de "Luchtbal" weten te ontwijken. Hun uiteindelijke doel was Gent, de stad was nog in Duitse handen en daar gingen ze zich hergroeperen.
Normaal zouden de Duitsers en de Engelsen elkaar niet eens zien,maar plots... een schot!
Er brak meteen paniek uit. Wie kon, dook de gracht in of zocht elders dekking.
Engelsen en Duitsers keken elkaar in de loop. De Engelse tanks,nog met bloemen versierd, keerden zich één voor één om en draaiden de Gentweg op,de vijand tegemoet.
De Duitse weerstand was zwak, totaal verrast lieten ze vluchtend hun voertuigen in de steek.
Het vuurgevecht duurde amper 30 minuten maar het kruispunt werd tot een slagveld herschapen met stuk geschoten tanks en zwaar beschadigde woningen.
Tijdens de schermutselingen vielen twee doden en vele gewonden. De 22-jarige Luitenant Russell van de "Royal Engineers" en de 44-jarige Wijnhuizenaar Alfons Hendrickx lieten het leven hier aan ‘t Schipken.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck