TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Werkkamp Rajsko

Op ruim kilometer van het hoofdkamp Auschwitz I lag het sub-kamp Rajsko, ofwel het Arbeitskommando Raisko. Hier zaten van juni 1943 tot 18 januari 1945 ongeveer 250 vrouwen gevangen. Er werden ook mannelijke gevangenen tewerkgesteld uit het hoofdkamp en vrouwelijke uit Birkenau (Auschwitz II). De omstandigheden waren naar verhouding beter dan in de omliggende kampen. Onder de gevangenen zaten veel hoogopgeleiden.

Het kamp was eigenlijk een grote boerderij met akkers, kassen, een tuin en een laboratorium. De officiële benaming was Wirtschaftshof Raisko. Er werden door de SS agrarische experimenten uitgevoerd met o.a. de rubberplant en de Russische paardenbloem om deze te benutten voor rubberproductie. De SS had hier ook een onderzoeksinstituut voor hygiëne en een meteorologisch onderzoeksstation.

De barakken zijn er niet meer, wat rest zijn een bakstenen gebouw en de kassen. De kassen worden nog steeds gebruikt en maken tegenwoordig onderdeel uit van een tuinbouwbedrijf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Meer dan alleen Auschwitz
Auschwitz