TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Henschel HS 126

Op initiatief van de Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert werd op de hoek van de Eigenstraat met de Koekelberg een infobord geplaatst dat herinnert aan de crash van een Duits verkenningsvliegtuig aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

"19 mei 1940,de crash van een Duits verkenningsvliegtuig Hs-126, Eigenstraat te Denderhoutem.

Op 19 mei 1940 rond 18u15 werd een Duits verkenningsvliegtuig HENSCHEL Hs-126, met piloot Unteroffizier Gerhard Meermann en Feldwebel Herbert Carl van de Heeresaufkläringsgruppe 41-2 Staffel, in de omgeving van Aalst opgemerkt door Britse Hawker Hurricanes jachtvliegtuigen van het 213de Squadron.
De Britse "B"flights werden geleid door Flight Commander Ronald Derek Gordon Wight met de piloten Pilot Officer Wilfred Max Sizer, Pilot Officer Harold Derek Atkinson en Sergeant Samuel Leslie Butterfield. Deze hadden als opdracht een verkenningsvlucht uit te voeren over het Leie kanaal. Op een hoogte van 4000 voet werd een aanval uitgevoerd op het Duits verkenningsvliegtuig door Flight Commander Wight en navolgend door de andere Hurricanes jachtvliegtuigen. De motor van het Duits verkenningsvliegtuig werd geraakt door de aanval en viel uit.
Op een boomgaard rechtover de toenmalige houtzagerij De Gendt in de Eigenstraat te Denderhoutem, voerde de Duitse piloot Meermann een crashlanding uit waarbij Feldwebel Carl gewond werd. Beiden werden na de crashlanding opgepikt door Duitse troepen die zich in de omgeving bevonden."





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.88213, 4.02305