TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Boerenkrijg Herentals

De Slag om Herentals begon op 28 oktober 1798, de brigands (Vlaamse opstandelingen) waren al ingelicht dat de Franse troepen naderden en ze maakten zich klaar en namen strategische posities in bij de Wittenberg, een heuvel net buiten het stadscentrum van Herentals.
Rond de middag kwamen de Fransen aan bij de stad. Ze vielen de stad aan via de Sassenhoutbrug, Watervoort en ook de Wittenberg waar ze de brigands terugdreven naar de Kleine Nete en de Nederpoort, een van de toenmalige stadspoorten.
Hier begonnen de gevechten in de stad waar de brigands de Franse soldaten beschoten vanuit de huizen. De Fransen werden tot net buiten de Nederpoort teruggedreven en toen besloten ze om hun kanonnen te gebruiken om de huizen waar de brigands zich verscholen hielden te vernietigen. Er ontstond een grote brand die zelfs het Augustijnenklooster in de as legde.
Ook het hoofdkwartier van de brigands werd met kanonnen bestookt. De leiders van de stad smeekten de Fransen het kanonnenvuur te stoppen en de brigands trokken zich terug naar de Grote Markt waar ze een vluchtplan voorbereidden. Ze besloten om zich terug te trekken naar Geel. Nadat de opstandelingen zich teruggetrokken hadden besloot generaal Bonardi de stad te plunderen gedurende 2 uur om dan om 16 uur de stad te verlaten met 11 krijgsgevangenen richting Antwerpen.

In 1898 werd aan de Lakenhal een monument opgericht van vier meter hoog dat herinnert aan de slag bij Herentals op zondag 28 oktober 1798.
Het werd ontworpen door Ernest Dieltjens en uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.
Het bestaat uit een hardstenen sokkel met ronde, zandstenen zuil uitlopend in een neogotische bekroning met calvarie en arma Christi. Vóór de zuil beeld van een brigand met vlag en opgeheven hand.
Op de sokkel: "1798-1898 / aan de helden van den boerenkrijg" en achteraan de namen van de gemeenten betrokken bij de oprichting van het monument.

Monument to the Boerenwar Herentals
• Coalition Wars (1792-1815)
• Grote Markt, Herentals
• Belgium Antwerp Herentals

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

51.176588, 4.836314