TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsbord Riek Sennemabrug

De brug van de Rijksstraatweg over het Van Starkenborgkanaal in Zuidhorn is vernoemd naar plaatsgenoot Hendrika Sennema, zij was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Op de brug is een bord aangebracht met als tekst:
"Riek Sennema (1907 Ė 2003) Verzetsstrijder Tweede Wereldoorlog"

Naarmate de bezetting vorderde groeide ook het verzet in Nederland, wat in het gezin Sennema gevoed werd door een christelijke levensinstelling. Riek had voornamelijk een grote afkeer van de N.S.B. Vanaf 1942 ging Riek in het verzet in Noord-Nederland en werd koerierster van het illegale dagblad Trouw. Ook het smokkelen van wapens naar Buitenpost en Grijpskerk vond zij gewoon.

Op 14 november 1944 werd zij gearresteerd en overgebracht naar het beruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen, het hoofdkwartier van de Duitse SD. Zij werd 19 dagen vastgehouden en op gewelddadige wijze verhoord. Haar geheugen raakte wat van slag en vermoedelijk hebben de Duitsers toch iets uit haar gekregen.

Begin 1945 werd zij overgebracht naar een vrijwel leeg kamp Westerbork. Op 11 april 1945 vertrok zij samen met 115 andere politieke gevangen vrouwen te voet van Westerbork naar Visvliet. ís-Nachts werd er gelopen en overdag uitgerust. De geallieerden waren op 13 april 1945 al in Groningen en er ontstond dan ook paniek onder de Duitse soldaten. Na de hele veldtocht onder Duitse bewaking te hebben gestaan, waren de 116 vrouwen nu opeens vrij. Riek leende ergens een fiets en reed naar huis in Zuidhorn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Ondergang
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Hitlers Holocaust
Tussen de barakken...
Encyclopedie van de Holocaust
Tegen beter weten in

53.255027, 6.399843