TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsbord Elie Aron Cohenbrug

De brug aan de Albert Harkemaweg over het Van Starkenborgkanaal in Aduard is vernoemd naar voormalig plaatsgenoot Elie Aron Cohen, huisarts te Aduard.

Op de brug is een bord aangebracht met als tekst:
"Elie Aron Cohenbrug (1909 – 1993) Arts en Holocaustoverlevende"

Na de MULO en de HBS ging hij met een beurs van het Joodse Nut der Israëlieten geneeskunde studeren en in 1935 behaalde hij zijn artsendiploma. Hij nam een huisartsenpraktijk in Aduard over en trouwde met Aaltje van der Woude. Het gezin probeerde begin 1940 al te vluchten maar dat mislukte. De Duitse Anti-Joodse maatregelen brachten het gezin ertoe om te verhuizen naar Groningen en een baan te accepteren als steunzolenmaker in het Academisch Ziekenhuis.

Een nieuw ontsnappingsplan werd verraden en Elie belande in het Durchgangslager Amersfoort. Op 7 december 1942 werd hij overgeplaatst naar Kamp Westerbork en werd daar lid van de medische staf, in de functie van transportarts. Omdat hij de zaak saboteerde werd het hele gezin op 16 september 1943 gedeporteerd naar Auschwitz. Hij werd opnieuw geplaatst op de medische afdeling maar zijn gezinsleden werden direct omgebracht. Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd door het Rode Leger, maar Elie was bij de ontruiming van het kamp op transport gesteld via Mauthausen naar Melk. Op 6 mei 1945 werd dit kamp door het Amerikaanse Derde leger bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Hitlers Holocaust