TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Spontin

Op de begraafplaats van Spontin liggen de graven van: Virginie MINE – Virginie DEWEZ –
Laure, Gabriëlle, Edmond, Jules PONCIN - Hubert GENON – François, Firmin DENIS – Auguste GOLINVAUX – Martin SCAILLET – Jules DEMASY.
Het zijn allemaal burgers, gedood op 23 augustus 1914.

Op 23 augustus 1914,negentien dagen na de aanval, arresteerden Duitse soldaten in Spontin de burgemeester en de plaatselijke priester, bonden hen met touwen aan elkaar en doodden hen met bajonetten. Zo'n zestig burgers werden gegijzeld. Deze gijzelaars moesten oprukken naar Dorinne, een nabijgelegen dorp.Een groot aantal van hen werd doodgeschoten voordat ze dit dorp bereikten. In totaal werden 47 burgers gedood, onder wie 8 vrouwen.
Het dorp Spontin werd geplunderd en in brand gestoken, slechts 28 huizen (van de 161) stonden overeind nadat de Duitse soldaten waren vertrokken.

Op de begraafplaats ligt ook het graf van Hubert CHARLES, maquisard,die sneuvelde in de slag van Jannée op 27 augustus 1944.
140 verzetsstrijders die sinds juni vijandelijke troepen lastigvielen zochten hun toevlucht in het Bois de l'Abîme. Ze wisten dat een verschrikkelijk gevecht op komst was.
Op 27 augustus begon de ongelijke strijd in het bos.Tegenover de 140 maquisards van commandant Bodart stonden 2.500 nazi's, soldaten van de Wehrmacht en de Feldgendarmerie, geholpen door Waalse legionairs en Vlaamse SS'ers. Urenlang hielden de mannen stand.
Vanaf 17.00 uur tot laat in de nacht wisten de verzetsstrijders, profiterend van de mist, in kleine groepen het bos te verlaten. Voor de gewonden, onder wie commandant Bodart, was de terugtocht pijnlijk.
In totaal liet Duitsland 187 man op het slagveld achter. Aan de kant van het verzet kostte de strijd in Jannée het leven aan vijf mannen, zes raakten gewond en vier werden vermist.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.324386, 5.003174