TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Hargimont

Op de nieuwe begraafplaats van Hargimont liggen enkele graven van de tweede wereldoorlog.

"Herinnering aan Françis DACHELET
Geboren in Hargimont op 31-12-1925
Tragisch overleden in Winterwisch (Duitsland) op 7-9-1945
R.I.P "

Françis Dachelet ging als vrijwilliger naar het leger. Hij was soldaat bij de 1ste genie bataljon "IJzer" van de Brigade Piron. Hij werd gedeporteerd naar Duitsland waar hij in 1945 stierf.
Volgens zijn bidprentje kregen zijn ouders op de dag dat zij zijn overlijden vernamen, zijn laatste geschreven brief waarin hij zijn nakende vrijlating aankondigde.

Er liggen ook enkele burgerslachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Emile CLOSTER: werd door de Duitsers vermoord in januari 1945, was toen 43 jaar oud.

Fernand COLLIN: werd op 1 augustus 1944 in Bure laffelijk vermoord door de Duitsers. Hij was amper 20 jaar oud.

Edmond DEBATTY: vermoord door de Duitsers in 1944, was toen 31 jaar oud.
In 1996 vertelde zijn broer André, geboren in 1920,de omstandigheden van de tragische dood van zijn broer Edmond in 1944 aan de leerlingen van de gemeenteschool van Hargimont.
"In een weiland van de boerderij van de Commanderie waren twee arbeiders brandnetels aan het maaien. Het was 6 september 1944 na de mis van 7.30 uur en voor de les van 8.30 uur.
De Duitsers stopten om te vragen wat ze aan het doen waren, daarna doorzochten ze de boerderij. Ze vonden een man met een stopcontact in zijn zak, het was Edouard Struelens, een Brusselaar. De Duitsers schoten hem neer. Hij stierf niet meteen en heeft veel geleden.
Twee jonge mensen in het huis aan de andere kant van de brug hadden gezien wat er net was gebeurd en vluchtten naar de weide. De Duitsers zagen dit en achtervolgden hen.
De twee voortvluchtigen waren in het blauw gekleed, vandaar de verschrikkelijke verwarring die zou volgen.
André Debatty had ook de schoten gehoord en zag vanuit zijn slaapkamerraam de Duitsers de wei in komen. Hij riep naar zijn familie "Rennen, snel naar de schuilplaats".
Hij zocht zijn toevlucht op de zolder bij de buren. Vandaar zag hij de Duitsers hun schuur binnenkomen en later, bij het verlaten van de tuin, gingen ze de kelder binnen.
Daar, in een hoek, zagen ze Edmond Debatty in het donker op de kolenhoop zitten.
Omdat hij hetzelfde gekleed was als de twee weglopers, dachten de Duitsers dat hij één van hen was. Ze gingen met hem naar een put en hebben hem direct gedood.
Twee dagen later trokken de Amerikanen als bevrijders het dorp Hargimont binnen"
(Bron: Flammes & tisons de la Famenne, Info 2000, André Collard, 15 april 2004.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.181687, 5.304907