TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Oosterbegraafplaats Alphen aan den Rijn

Op de Oosterbegraafplaats ligt een graf van een Verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft het graf van Wouter den Hertog, Wouter werd op 14 september 1944 in Gouda gefusilleerd.

Wouter den Hertog uit Alphen aan den Rijn, geboren in 1896, was een elektrotechnicus. Hij was had een Technisch en Electrotechnisch Bureau en ook een eigen radioprogramma (Radio Hartog). Voor de oorlog was hij gemeenteraadslid geweest. Op 13 mei 1940 gaf Wouter een NSB’er aan. Twee jaar later kreeg hij voor die handeling twee maanden gevangenisstraf. Vermoedelijk betrof dit een wraakactie, omdat hij in eerdere zaken wegens gebrek aan bewijs was vrijgesproken. De Duitse bezetter wist dat Wouter verzetsactiviteiten pleegde, maar kon nooit het bewijs rondkrijgen. Op 14 september 1944 werd hij ondervraagd door de Sicherheitsdienst te Gouda. Men moest hem weer vrijlaten. Naar Alphen terugfietsend werd Wouter in zijn rug doodgeschoten.

Eén graf van een burgerslachtoffer is van een man (Pieter Zwaan sr) die in mei 1940 is gestorven door oorlogsgeweld. Graven van burgerslachtoffers uit deze periode zijn buiten de grotere aantallen op enkele gebombardeerde steden aanzienlijk zeldzamer dan graven van burgerslachtoffers die zijn overleden tijdens de bevrijding.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl & Henry Wilbrink (Historische Vereniging Alphen aan den Rijn)
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 4, 5), Henry Wilbrink (3)