TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Bellinzona

Op het "Monumento ai caduti" staat vooraan de tekst :
"Aan zijn zonen die
stierven in dienst van het vaderland.
Het dankbare Ticino"

Bij de resten van de zuidelijke stadsmuur met een toren en een poort staat een monument voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen.
Oorspronkelijk was er alleen het centrale deel, een hoog reliëf in wit marmer van een gesneuvelde soldaat, dat in 1920 was opgericht op de Piazza Goberno.
Het was het werk van de lokale beeldhouwer Apollonio Pessina.

In 1948 werd het monument vergroot tot een drieluik, dit ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Beeldhouwer Pessina voegde aan weerszijden van het centrale deel twee marmeren reliëfs toe.
Het gedenkteken werd ook verplaatst van de Piazza Goberno naar de zuidelijke stadsmuur.
Op het graniet aan de basis zijn de namen van de Ticinese slachtoffers gegraveerd, links -jaar na jaar- van degenen uit de Eerste Wereldoorlog, rechts van die uit de Tweede Wereldoorlog.

In beide oorlogen heeft het neutrale Zwitserland nooit echte gevechten meegemaakt maar veel jonge mannen deden actieve dienst als soldaten en bewaakten de grenzen van het land. Gedurende al die maanden verloren verschillende hun leven als gevolg van ongelukken of ziekten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

46.19046, 9.02174